Announcement

Collapse
No announcement yet.

Készítők Naplója

Collapse
This topic is closed.
X
This is a sticky topic.
X
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Készítők Naplója

  Produceri Napló #1

  A produceri napló egy új formátum, ami azzal a céllal készül, hogy nagyobb betekintést kapjatok a Shakes and Fidget fejlesztésével kapcsolatban.

  Az első rész a jelenleg is folyamatban lévő szerveráttelepítésekről szól. Azt tapasztaltuk, hogy erről a téma érzelmileg erősen megérinti a közösséget, ezért mi is írunk róla, hogy elmondjuk miért is szükséges elvégeznünk ezt a szervereken és hogyan tervezzük végrehajtani az elkövetkezendő hónapokban.

  Az átállás a PureBasic-ről PHP-re egy technikai döntés volt. A PHP egy rugalmasabb és modernebb nyelv mint a PureBasic és lehetővé teszi számunkra, hogy könnyebben és gyorsabban fejlesszünk új funkciókat a játékhoz. Ezenkívül az új funkciók integrálása az új architektúrába könnyebben elvégezhető. Szintén egy pozitív hozománya az új rendszernek, hogy betekintésünk less a szerver naplóba amelyek támpontot adhatnak , hogy az esetleges hibák okait hamarabb azonosíthassuk és javíthassuk.

  Az áttelepített szerverek listája azt a benyomást keltheti, hogy teljesen véletlenszerűek a kiválasztott szerverek sorrendje. Ez egyáltalán nem így van. Számos szempontot veszünk figyelembe a szerverek kiválasztásánál (nyelv, szerver kora, aktív játékosok száma… stb.) és először igyekszünk úgy kiválasztani a szervereket, hogy ezekben a jellemzőikben minél eltérőbbek legyenek. Ez biztosítja, hogy a lehető legnagyobb rálátásunk legyen az esetlegesen előforduló hibákról. Minél előrébb tartunk az áttelepítésekkel, annál jobb esély van rá, hogy ezeket a problémákat már az áttelepítés előtt kiküszöböljük.

  Bár a szerverek áttelepítésénél odafigyelünk és tesztelünk, bármikor megtörténhet, hogy a 200 000 sornyi átírt kód kisebb hibákat generál. Biztosak vagyunk benne, hogy ezek a hibákat rövidesen orvosolni tudjuk. Elemezzük ezeket a hibákat, javítjuk őket és minél több áttelepítésen vagyunk túl, annál kevesebb hiba fordul elő. A nagy kockázat miatt ezeket az áttelepítéseket előzetesen belső környezetben tesztelik, mielőtt élő szervereken végrehajtjuk. Ha véletlenül súlyos hiba merül fel az áttelepítés során, biztonsági mentésből visszaállítjuk a szervert.

  Miközben igyekszünk a szervereket minél hamarabb áttelepíteni, időt szánunk rá hogy ezt a projektet a lehető legnagyobb gondossággal végezzük. Nem szeretnénk hiú ábrándokat táplálni bennetek, ezért nem határozunk meg meg pontos dátumot az áttelepítések végeztére vonatkozóan. De ha tartan tudjuk a jelenlegi tempót, akkor biztosak lehettek benne, hogy idén be tudjuk fejezni az utolsó szerver áttelepítését is.

  Ahogy már említettük tudomásunk van a az új háttérrendszerrel rendelkező szervereken előforduló problémákról, szerverkimaradásokról. Biztosak lehettek benne, hogy ezek a problémák bennünket is ugyanúgy bosszantanak mint benneteket és ezeket a problémákat kiemelten kezeljük.

  Szeretnénk megköszönni nektek a türelmet és az áttelepítés során felmerülő problémákkal kapcsolatos visszajelzéseiteket. A közreműködésetek nagyon sokat jelent!

  Last edited by Xefande; 30 July 2022, 09:18 PM.

  #2
  Produceri Napló #2

  Az újraértékelés a játéktervezés egyik alappillére. Néha a játék funkciói egyszerűen nem úgy működnek, ahogy terveztük. Az idő múlásával megfigyeltük a Shakes & Fidget világ kasztjait, és az az érzésünk, hogy némelyik kissé alulmarad a játékban lévő többi kaszthoz képest.

  Miközben a kasztokat összehasonlítjuk egymással, minden szempontot figyelembe veszünk, hogy eldöntsük, milyen változtatásokat szükséges végrehajtani bizonyos kasztokon. A célunk az, hogy korrekt, kiegyensúlyozott játékélményben legyen részetek attól függetlenül, hogy melyik kasztot választottátok a játék megkezdésekor. Úgy véljük, ennek elérése érdekében a gyengének tartott kasztokat versenyképessé tesszük, ugyanakkor fontolóra vesszük a túl erősnek ítélt kasztok gyengítését is.

  Felvetődik a kérdés, miért nem változtatjuk meg az összes kasztot egyszerre. Ez nem valószínű, hogy megtörténik. Egyrészt mert a teljes kaszt felújítás az összes erőforrásunkat lekötné, és ezek hiányoznának más fontos feladatokhoz ellátásához. Másrészt látnunk kell több szemszögből, hogy egy kaszt egyensúlyba hozása hogyan befolyásolja a játék egészét. Az összes kaszt egyidejű megváltoztatása egyszerűen túl kockázatos lenne. Őszintén szólva, nincs konkrét időpontunk vagy sorrendünk a kasztok kiegyensúlyozásához.

  Amikor a kasztok kiegyensúlyozásáról és a játékra gyakorolt hatásáról beszélünk, akkor figyelembe vesszük a három segítőt is. Könnyen előfordulhat, hogy később hozzányúlunk a segítőkhöz is, de először látnunk kell, hogy a fő kasztok újraegyensúlyozása milyen hatással van a játékra.

  Természetesen mielőtt bevezetnénk az átalakított kasztot, tesztelni fogjuk, hogy az újraegyensúlyozás igazságos-e és egyáltalán illeszkedik-e a játékmenethez. Használunk néhány olyan eszközt, amelyek segítenek megérteni, hogy általánosságban milyen hatása lesz a kaszt változtatásának. De ezen felül tapasztalt játékosoktól is szeretnénk visszajelzést kapni. Ezért minden egyes kaszt felújításnál megnyitjuk a béta szervert egy meghatározott időre, hogy adatokat gyűjtsünk és lehetőséget adjunk visszajelzésre, hogy elmondhassátok, miként vélekedtek a felújított kasztokról úgy általában.

  A béta szerverünkön az új démon vadász tesztelésének első hete véget ért, és máris kaptunk néhány értékes visszajelzést tőletek. Nagyon köszönjük az eddigi és jövőbeli közreműködéseteket.
  Last edited by Xefande; 30 July 2022, 09:18 PM.
  Elek1977
  SITE: http://www.jasec.ucoz.com/
  FORUM: http://www.jasec.ucoz.com/forum
  FACEBOOK: https://www.facebook.com/JatekosokatSegitoCeh

  Super moderator
  Shakes&fidget
  Playa Games
  Hungarian Team

  sigpic

  Comment


   #3
   Produceri Napló #3

   Először is szeretnénk elnézést kérni a közelmúltban előforduló teljesítményproblémákért és hibákért, amelyeket az új háttérrendszeren tapasztalhattok. A teljesítmény és a játékélmény javítását célzó megoldásokon kiemelten dolgozunk.

   Ezzel a bejegyzéssel szeretnénk néhány részletesebb információval szolgálni, hogy tájékoztassunk benneteket arról, hogy jelenleg milyen kihívásokkal nézünk szembe, és melyek azok az intézkedések, amelyeket már végrehajtottunk, amelyek a fejünkben vannak, és a tervek szerint a lehető leghamarabb bevezetjük.

   Először is különbséget kell tennünk három fő probléma között, amelyekkel jelenleg szembesülünk.

   Új háttérendszer szerver leállás (Jun.15)

   A közelmúltban, 2022. június 15-én, kedden történt szerverkimaradás volt az új háttérrendszerrel rendelkező szervereken.
   Röviden összefoglalva, hamis hibaértesítéseket küldött a rendszer arról ,hogy probléma van a értékek tárolásával az adatbázisban, de valójában néhány proxyknak volt valami baja.

   Mire rájöttünk, hogy a hibaértesítések hamisak, már intézkedéseket vezettünk be a jelentett problémák ellen, amelyek sajnos magas késleltetést okoztak a játékban. Ironikus módon pont az ellenkezője annak, amit el akartunk érni. Mindenesetre ez visszaállítottuk, és az proxykkal kapcsolatos valódi probléma megoldódott, és végül a szerver teljesítménye visszaállt a normális értékre.

   Senki sem tökéletes, hibák történhetnek. Elnézést a kellemetlenségekért és köszönjük a türelmet és a megértést.

   Új háttérendszeren futó szerverek teljesítménye

   A szerverek áttelepítésének megkezdése eleinte nagyon simán ment. A kis játékvilágok áttelepítése kisebb problémákat okozott, amelyek meglehetősen gyorsan megoldódtak. Minél jobban haladtunk, annál magabiztosabbak lettünk, és úgy döntöttünk, hogy elkezdjük a nagyobb és aktívabb szerverek migrálását.

   Sajnos alábecsültük az egyidejűleg feldolgozandó adatmennyiséget és a szerverterhelésre gyakorolt hatásait. Ennek eredményeként az új háttérrendszeren futó kiszolgálók teljesítménye csökkenni kezdett.
   Ellenintézkedésként további szerverek hozzáadásával növeltük a szerverek teljesítményét. Ezen túlmenően a kód alapjai felülvizsgálatra kerülnek és átdolgozzák annak érdekében, hogy azonosítsák és optimalizálják a teljesítmény szempontjából lényeges részeit.

   Annak ellenőrzésére, hogy tevékenységeink valóban pozitív hatással vannak-e a szerver teljesítményére, speciális módszereket vezetünk be a teljesítmény mérésére, hogy nyomon tudjuk követni, hogy az optimalizálás eredményes-e. Az optimalizálás egymást követő lépésekben történik, ami lehetővé teszi a lehetséges fejlesztések pontosabb nyomon követését.

   Mik az intézkedések részletesen? A felesleges adatok csökkentése folyamatban van, a régi és már nem szükséges adatok rendszeresen törlődnek szkripteken keresztül. A programkód optimalizálása folyamatban van a válaszidő lerövidítése érdekében, és módosítani fogjuk az ideiglenes adatok mentésének módját. Ugyanazok az adatok szükségesek a játék számos részéhez. Az intelligens memória-gyorsítótártól rendkívüli teljesítményjavulást várunk.

   Bizonyos területeken azonban korlátokkal szembesültünk. Jelenleg két eltérő alapú kóddal van dolgunk, amelyeket kompatibilissá kell lennünk egymással. Ez hátráltat bennünket, hogy olyan fejlesztéseket hajtsunk végre, amelyeket csak az összes szerver áttelepítése után tudunk majd végrehajtani.

   Előforduló hibák az új háttérrendszerrel futó szervereken

   A harmadik téma amiről most beszélni szeretnénk, azok a hibák melyek az új backend szervereken fordulnak elő.

   Miközben elsősorban a szerver teljesítményének javítására összpontosítunk, a jelentett hibákat sem hagyjuk figyelmen kívül. Feltételezhetően a felmerülő problémák többsége már nem fog fellépni, ha a kiszolgáló teljesítménye stabil szintre kerül.

   Mindazonáltal néhány fejlesztő folyamatosan a jelentett hibák forrásának azonosításával foglalkozik, és olyan megoldásokon dolgoznak, amellyel láthatóvá vállik, hogy a problémák nem csak a teljesítményproblémákkal kapcsolatosak. A kód alapjait ismét megvizsgálják és átdolgozzák, ahol úgy gondoljuk, hogy segíthet egy hiba kijavításában.

   Szerettük volna, ha a szerverek áttelepítése problémamentesen ment volna. Sajnos a valóság más forgatókönyvből dolgozik. Számunkra ez legalább olyan bosszantó, mint nektek, de szembe kell néznünk a jelenlegi helyzettel, és kiemelten kell kezelnünk a kihívásokat, hogy mindannyiunknak jobb legyen.

   Ezúton is köszönjük türelmetek, és köszönjük megértését és támogatását, de megértjük csalódottságát is, amiért jelenleg kellemetlen helyzetekkel kell szembenéznie játék közben. Rajta vagyunk!
   Last edited by Xefande; 30 July 2022, 09:18 PM.

   Comment


    #4
    Produceri Napló #4

    Remélhetőleg megtaláltuk a tűt a szénakazalban. Számos eredménytelen kísérlet után, úgy tűnik végre megtaláltuk a probléma fő okát. Kiderült, hogy a szervergépek egy részében ZEN2-es processzor van, amely nem rendelkezik a Linuxhoz szükséges memóriakezelési funkciókkal. Ez ahhoz vezetett, hogy a memóriahasználat csúcsidőben 100%-os terhelést okozott és összeomlottak a szervergépek.

    A probléma végleges megoldása a szervergépekben lévő ZEN2-es processzorok ZEN3-as processzorokra cserélése. Ez reményeink szerint a jövő héten meg fog történni, de pontos időpontot nem tudunk mondani, mert a szervereket biztosító hosting cégtől függ.
    Eközben jelenleg is dolgozunk átmeneti megoldásokon és gyakran újra indítjuk a szolgáltatást, hogy töröljük a lefoglalt kernelmemóriát. Úgy tűnik ez átmenetileg segít, de nem a legjobb megoldása a problémának.

    Köszönjük a türelmet, és nagyon sajnáljuk az elmúlt hetekben tapasztalt problémákat, tisztában vagyunk vele, hogy ez nektek is frusztráló lehetett, ahogy minket is stresszelt. Reméljük hamarosan egyszer és mindenkorra le tudjuk zárni ezt a fejezetet.

    Comment

    Working...
    X